5 tips om technisch personeel te vinden

 

In de huidige markt is het moeilijk om goed technisch personeel te vinden. Dit geldt helemaal voor de technische sector. Het personeel heeft de baantjes namelijk voor het uitzoeken, waarom zouden ze dan voor u kiezen? Dat is precies de vraag die we in dit artikel willen beantwoorden. Als u deze 5 tips volgt, kiezen werkzoekenden vaker voor u.

1. Geld: belangrijk en onbelangrijk tegelijk

Stel dat u uw werk alleen mocht blijven doen zonder betaald te krijgen. Hoe leuk en betekenisvol uw baan ook is, u stopt vandaag nog. Er moet nou eenmaal brood op de plank komen. Zonder geld wordt dat toch lastig. De volgende dag is de eerste sollicitatiebrief de deur uit. Dus ja, ook voor u is geld belangrijk. Toch is het niet alles. Als u elke dag uit zielsongelukkig naar uw werk gaat, wordt het riante salaris al snel minder belangrijk.

U als ondernemer kan hierop inspelen. Een hoger salaris bieden dan uw concurrenten zal er zeker voor zorgen dat meer mensen voor uw bedrijf  kiezen. Maar als geld het enige is dat u kunt bieden, worden de salarissen al te hoog. Dat wordt te duur. Dit is dus een korte termijn oplossing. Voor langdurige oplossingen kunt u beter kijken naar de volgende tips.

2. Investeer in de werkomgeving

Is het fijn om bij u te zijn? Dit is een serieuze vraag. Als ik bij u de werkplaats in stap, welk gevoel krijg ik dan? Een modern ingerichte werkplaats waar gewerkt kan worden met moderne machines zal meer aanspreken dan een ouderwets gebouw waar sinds de jaren ‘90 niks meer aan is gedaan. Dit is belangrijker dan u denkt. De kwaliteit van de omgeving zorgt namelijk voor een groot gedeelte van uw gemoedstoestand. Denk daarnaast ook aan de bedrijfskantine, de toiletten, etc. Als u een sollicitant ontvangt moet hij direct al denken dat hij de jackpot gewonnen heeft. “Wanneer kan ik beginnen?”

3. Persoonlijke ontwikkeling

De generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt, hecht erg veel waarde aan leren, ontwikkelen en groeien. Hoe zijn die mogelijkheden bij u? Veel bedrijven bieden inmiddels cursussen, opleidingen, een persoonlijk ontwikkelbudget en een groeiplan aan. Dit zorgt er in de eerste plaats voor dat sollicitanten uw bedrijf als aantrekkelijk gaan zien. Daarnaast zorgt het ervoor dat zij langer in dienst blijven. Zo hoeft u minder vaak op zoek naar nieuw technisch personeel.

4. Een goed gesprek doet wonderen

U heeft een sollicitant uitgenodigd voor een goed gesprek. Het is immers belangrijk om een goed beeld te verkrijgen van deze persoon. U huurt namelijk niet zomaar iemand in. Vergeet niet dat precies het tegenovergestelde ook gebeurt. De sollicitant komt ook op gesprek om een goed beeld van u te krijgen. Hij gaat namelijk niet zomaar voor iemand werken. Denk daarom na over wat u deze persoon wil vragen én over wat u deze persoon wilt laten zien! U probeert hem er namelijk ook van te overtuigen hoe geweldig het is om bij u te werken. Hoe gaat u dat aanpakken?

Op het internet zijn veel verhalen te vinden van vreselijke sollicitatiegesprekken waarin de werkgever het voor zichzelf verpest heeft. Enkele voorbeelden zijn:

  • ‘vergeten’ om bepaalde (minder leuke) werkzaamheden te vermelden in de vacature
  • flirten met de kandidaat
  • ongepaste vragen stellen over bijvoorbeeld seksuele voorkeur of religie

Dat soort verhalen wilt u niet over uw bedrijf verspreiden! Onze tip? Zet een lekkere bak koffie en ga een gezellig gesprek aan. Natuurlijk is het onderwerp zakelijk maar daarmee stelt men elkaar niet op gemak. Met een beetje vriendelijkheid, eerlijkheid en een open houding komt u een heel eind.

5. Het begint bij de vacature

Lees uw vacature eens door. Bent u enthousiast? Zou u hier als werkzoekende direct op solliciteren? Als het antwoord nee is, zult u daar wat aan moeten doen. Vermeldt in de vacature meer dan alleen over welke kwaliteiten de sollicitant moet beschikken. Is er bij uw bedrijf een goede pensioenregeling? Zet het erbij! Wordt er bij uw bedrijf hard gewerkt maar ook veel gelachen? Zet het erbij! Begint vrijdag, na een week hard werken, om 16:00 uur de vrijdagmiddagborrel? Zet het erbij! De sollicitant probeert een goed beeld te krijgen van de functie en het bedrijf. Hoe meer u hem daarbij kan helpen, hoe beter.

Bonus tip: neem contact met ons op

Met deze 5 tips kunt u direct aan de slag. In de tussentijd helpen wij u graag bij het vinden van technisch personeel. Neem direct vrijblijvend contact met ons op. Wellicht zijn dan binnenkort ook uw vacatures gevuld.